Csőgörény

A csőgörény: A duguláselhárítás hőse

A csőgörény egy különleges szerszám, amelyet elsősorban lefolyók és csatornák tisztítására, dugulások elhárítására használnak. Nevének eredete és az eszköz története éppoly érdekes, mint maga a használata és működése. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy mi is az a csőgörény, miért kapta ezt a nevet, hogyan fejlődött az idők során, és hogyan használják a modern duguláselhárításban.

A Név Eredete

A “csőgörény” elnevezés valószínűleg onnan ered, hogy a szerszám hosszú, rugalmas és behatol a csatorna legrejtettebb részeibe is, hasonlóan egy görény viselkedéséhez, amely képes szűk helyeken is átférkőzni. Ezenkívül a görények híresek arról, hogy ügyesen vadásznak és megtalálják az elrejtőzött zsákmányt, ami hasonlít a csőgörény képességére, hogy megtalálja és eltávolítsa a dugulást okozó szennyeződéseket.

Története

A csőgörény, mint szerszám, az ipari forradalom idején jelent meg, amikor az emberek elkezdtek figyelmet fordítani a higiéniai körülmények javítására. Ahogy a lakóépületek és a középületek csatornahálózatai egyre bonyolultabbá váltak, szükségessé vált egy olyan eszköz kifejlesztése, amely képes hatékonyan megbirkózni a dugulásokkal anélkül, hogy szétszednék az egész rendszert.

csőgörény

A csőgörény használata

Dugulás esetén először távolítsuk el a szifonokat és bűzelzárókat. Ezáltal közvetlenül a csatornába vezethetjük a csőgörényt. Akadályok nélkül könnyebb lesz a munka. Helyesen pozicionálva vezessük be a csőgörényt a csatornába. Óvatosan, de határozottan forgassuk, lehetőleg az óramutató irányába. Ez segít az elzáródások feloldásában.

Ne alkalmazzunk túl nagy erőt forgatáskor. A spirál könnyen beakadhat a cső kanyarulataiba. Ha az eszköz elakad, óvatosan húzzuk ki a lefolyóból. Így elkerülhetjük a beszorulását. A munka befejeztével öblítsük át forró vízzel a rendszert. Szükség esetén használjunk vizespumpát. Ez tovább lazíthatja a szennyeződéseket. Így biztosítjuk a lefolyó tisztaságát és áteresztő képességét.

Hol található meg a csőgörény vásárlására alkalmas barkácsbolt?

A csőgörényt számos helyen be lehet szerezni, többek között a Lidl, Praktiker, OBI, és Bauhaus fizikai üzleteiben, valamint online platformokon mint a Pepita, eMAG, TeMu, Ventil, Expondo, KütyüBazár, és Alza kínálatában is megtalálható.

alza csőgörény alzában kapható kézi csőgörény
bauhaus csőgörény
emag csőgörény emagon rendelhető csőgörény
kütyübazár csőgörény
Pepita.hu csőgörény
temu csőgörény
obi csőgörény LUX Classic csőtisztító spirál 3 m

Mi az a Csőgörény?

A csőgörény egy hosszú, rugalmas tengely, amelynek végén különböző fejek helyezhetők el attól függően, hogy milyen típusú dugulást kell megszüntetni. Ezek a fejek lehetnek spirál alakúak, fogasak vagy más speciális formájúak, amelyek segítenek a lefolyóban megrekedt szennyeződések, például haj, ételmaradékok, papírtörlő és egyéb anyagok eltávolításában.

Bár a csőgörény kifejezés nem szakmai terminus, a kereskedők általában tudni fogják, mire gondol, ha ezzel a névvel keresi az eszközt.

Ez a szerkezet általában rugalmas acélból készült, hosszú, spirális alakú szerszám, amely a csatornába vezetve segít eltávolítani a dugulás okozóját.

A csőtisztító spirál különösen az alábbi helyzetekben válik hatékonnyá:

 • Amikor a zuhanyzó lefolyóját szappanmaradékok, haj és vízkő lerakódások blokkolják;
 • Ha a padlóösszefolyóban dugulás keletkezik;
 • Amikor a konyhai lefolyót ételmaradékok és zsírlerakódások torlaszolják el;
 • Ha a WC-t papírhalmozódás akadályozza a zavartalan lefolyásban.

Kézi és gépi csőgörények árai

Az áruházakban kínált csőgörények árai jellemzően a minőséget tükrözik, így a különösen kedvező árú, például 2-3 ezer forint körüli modellekkel kapcsolatban ne várjunk túlzottan magas teljesítményt. Érdemes lehet inkább a magasabb árkategóriájú, minőségi termékekre beruházni, amelyek már egyetlen használat során is megtérülhetnek.

A manuális csőgörények árspektruma jellemzően 1500 forinttól 10 000 forintig terjed, bár találkozhatunk 750 forintos, rendkívül alacsony minőségű termékekkel is, melyek gyakran nem nyújtanak megfelelő megoldást. Egy erős, 10 mm-es spirállal ellátott csőgörény azonban már képes lehet egy kisméretű mosogató lefolyójának dugulását is megszüntetni.

A gépi csőgörények árai ennél jóval magasabbak, 200 ezer forinttól egészen 2 millió forintig terjedhetnek. A kínálat alsó végén található 150 ezer forintos modellek egyszerűbb, háztartási felhasználásra szánt típusok, míg a napi használatra alkalmas, igazán hatékony gépek árai 400 ezer forint felett kezdődnek. Ezek a professzionális eszközök duguláselhárító szakemberek körében is népszerűek.

Csőgörények típusai

A csőgörényeket nagyjából két nagy csoportra oszthatjuk, léteznek a kézi és gépi spirálok. Csupán a pénztárcánk és a dugulás mértéke szab határt az polcok kínálatának.

1. Kézi csőgörény Ez a könnyebben beszerezhető verzió, szinte minden barkácsáruházban kapható eszköz. Általában 2-10 méter hosszúságú és a keskenyebb átmérőjű lefolyókhoz használhatjuk. Ebben az esetben kétkezi erővel kell dolgoznunk, ugyanis mi mozgatjuk magát a spirált és ezen felül szükségünk lesz segítségre is, mivel kétemberes a munka. Hiába ez a legolcsóbb típus, a szakemberek elmondása szerint gyakran még nagyobb problémát okoznak a gyanútlan felhasználók vele. Mivel a pár száz forintos szerszám nagy valószínűséggel silány anyagból készül, így hajlamos használat közben elakadni, beszorulni a lefolyórendszerbe vagy egyszerűen beszakadni a csatornába. A kézi típusból is létezik azonban egy komolyabb változat, melyet a szakemberek is nagyobb nyugalommal ajánlanak. Sajnos az ára is borsosabb, mint előző társának. Itt a dobba építve találjuk a spirált, amellyel már nagyobb biztonsággal próbálhatunk meg házilag dugulást elhárítani mondjuk a kézmosónk vagy akár egy padlóösszefolyó esetén.

2. Az ipari vagy gépi csőgörény Ha nem győzött meg bennünket a kézi változat, beruházhatunk egy komolyabb, otthoni felhasználásra alkalmas szerkezetbe is. Itt már egyedül is elegek leszünk a probléma orvoslásához, csupán egy fúróra van szükségünk, amihez csatlakoztatva a spirált, munkának is láthatunk. Nem árt azonban óvatosnak lennünk, a szakértelem hiányából adódóan szintén könnyen kárt okozhatunk. Így ha bizonytalanok vagyunk, hívjunk bátran szakembert, aki Budapesten, akár hétvégén is kényelmesen elérhető és gyorsan megoldja a kellemetlenségeket.

A csőgörény hatékonysága

A csőgörény használata számos előnnyel jár a duguláselhárítás során:

 • Hatékonyság: Képes mélyre hatolni a csatornarendszerbe, és közvetlenül a dugulás forrásánál fejti ki hatását.
 • Gazdaságosság: A csőgörény használata gyakran kevésbé költséges, mint egy szakember hívása, különösen ha a dugulás gyakori probléma.
 • Környezetbarát: Nem szükséges vegyi anyagokat használni, amelyek károsíthatják a csatornarendszert vagy a környezetet.
 • Univerzalitás: Különböző méretű és formájú csatornák tisztítására használható, valamint számos típusú dugulás elhárítására alkalmas.

Biztonsági óvintézkedések

A csőgörény használatakor fontos néhány biztonsági óvintézkedést betartani, hogy elkerüljük a személyi sérüléseket és a csatornarendszer károsodását:

 • Személyi védelem: Viseljen védőkesztyűt és szemüveget, hogy megóvja magát a visszafolyó szennyeződésektől és folyadékoktól.
 • Óvatosság: Használja az eszközt óvatosan, különösen a kanyaroknál és szűkebb részeken, hogy elkerülje a cső megrongálását.
 • Megfelelő használat: Mindig kövesse a gyártó utasításait a csőgörény biztonságos és hatékony használatához.

A csőgörény egy rendkívül hasznos eszköz a háztartási duguláselhárításban. Története az ipari forradalom idejére nyúlik vissza, és azóta is folyamatosan fejlődik, hogy megfeleljen a modern csatornarendszerek kihívásainak. A csőgörény segítségével a háztartások képesek hatékonyan és gazdaságosan kezelni a dugulásokat, minimalizálva a vegyi anyagok használatát és védelmet nyújtva környezetünknek. Ha a csőgörény használata ellenére nem sikerül megszüntetni a dugulást, mindig álljon rendelkezésre a lehetőség, hogy szakembert hívjon a probléma végleges és biztonságos megoldása érdekében.

Rate this post